Kom på att jag kan lägga in receptet jag använder till pepparkaksdegen. Jag har provat många recept genom åren, men det här gillar jag mest.
Pepparkakor
Ingredienser 1 sats:
• 250 g margarin
• 2 dl ljus sirap
• 2 dl vatten
• 4 dl socker
• 2 msk kanel
• knappt 1 msk kardemumma
• 1 msk malda kryddnejlikor
• 1 tsk mald ingefära
• 1 msk bikarbonat
• ca 13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
• Kristyr:
• 2-3 dl siktat florsocker
• 1/2 äggvita
• 2 droppar ättiksprit
• Klister:
• 3 dl strösocker
Så här gör du:
Degen:
Smält margarin och sirap i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt svalna. Lägg socker och kryddor i en stor bunke. Slå över margarinblandningen och blanda väl. Blanda bikarbonat och mjöl. Rör ned mjölblandningen i vätskan och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen vila svalt minst 1 dygn innan den ska bakas.
Kristyr:
Blanda alla ingredienser och rör till en slät och ganska fast smet.
Klister:
Ta en gjutjärnspanna och lägg i sockret. Värm på spisen under omrörning tills sockret börjar smälta och bli brunt, karamelliserat.
Jag brukar grädda dem i 190 grader, ca 7 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar